08-12 14 64 90
Länkarna i "kedjan som räddar liv" symboliserar den serie av åtgärder som var och en måste utföras om en person får ett oväntat hjärtstopp. Möjligheten att överleva påverkas framförallt av hur snabbt de olika åtgärderna kan sättas igång. Om någon del fördröjs så minskar chansen för överlevnad.
1. Tidigt larm, för att få hjälp. Detta innebär både larm till 112 och att du kallar på hjälp i din omedelbara närhet. Detta kan till exempel vara att ropa på hjälp från grannar eller förbipasserande.
2. Tidig HLR, för att vinna tid. Med hjärt-lungräddning vinner du tid. Syre tillförs kroppen, pumpas runt och skyddar på så sätt hjärnan och andra organ från skador.
3. Tidig defibrillering, för att starta hjärtat. Enbart hjärt-lungräddning startar oftast inte hjärtat. För detta behövs en hjärtstartare som levererar en strömstöt som återstartar hjärtat. Detta kallas i medicinska termer att defibrillera.
Om dessa tre första länkarna i Kedjan som räddar liv påbörjas inom 2 minuter ökar personens chans att överleva med upp till 70%. Snabb hjälp är avgörande.
4. Vård efter hjärtstopp. Tidig medicinsk behandling, för att stabilisera. Detta sker med hjälp av ambulanspersonalen, på plats eller under transporten till sjukhuset. Och tidig vård efter hjärtstopp - detta sker på sjukhus, ofta på en intensivvårdsavdelning och innebär bland annat kylbehandling för att minska risken för bestående hjärnskador och kranskärlsröntgen och ballongvidgning för att säkerställa cirkulationen till hjärtats muskulatur.
Texen är uppdaterad 2022-09-16
Källa: Svenska HLR-rådet
Besöksadress
Hägerstensvägen 125
126 48 Hägersten
Utbildningsadress
Hägerstensvägen 165
126 53 Hägersten
Växel: 08-121 464 90
Telefontider 8.00 - 16.00
Epost: info@firstaid.se
Klicka här för att komma till recensioner
Varje år drabbas tusentals personer i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus. Majoriteten av offren drabbas i hemmet eller på offentliga platser där sällan sjukvårdspersonal eller defibrillator finns på plats. I de fall då man påbörjat hjärt-lungräddning inom 1 minut och använt hjärtstartare inom 5 minuter har 49-75 procents överlevnad rapporterats. För varje minut minskar personens möjlighet att överleva med ca 10 procent. I Sverige är tiden från larm till defibrillator 10-60 minuter, det betyder att det måste finnas någon som kan frysa tiden tills sjukvårdspersonal är på plats. Är du en av dem?
© First Aid Sweden AB, All Rights Reserved
För att vi skall kunna ge dig bästa möjliga service ber vi dig välja om du vill se priser inklusive eller exklusive moms.