08-12 14 64 90

Exkl moms
  • Inkl moms
  • Exkl moms

Plötsligt hjärtstopp

Idag vet man att plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst oavsett kön och ålder. Antal drabbade av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus rapporterades till 5500 personer år 2015*. Av dessa överlevde ca 500 personer. Det innebär att 15 människor drabbas av hjärtstopp varje dag och att ungefär en av dem överlever.

Fler och fler människor blir medvetna om att det kan drabba dem och deras nära och går tillsammans med familjen en utbildning för att kunna rädda varandra. Utbildning liksom hjärtstartare ökar i Sverige och placering av hjärtstartare finns numera på många allmänna platser som flygplatser, gallerior, hotell och arbetsplatser.

Plötsligt hjärtstopp innebär helt enkelt att hjärtstart slutar slå för att hjärtats normala rytm ersatts av ett elektriskt kaos. Orsaken är av olika anledningar där hjärtinfarkt är det vanligaste. Om inte hjärtat kan återgå till normal hjärtrytm inom några minuter kommer det i värsta leda till döden. För varje minut som går utan behandling eller utan att hjärtstartare används ökar dödligheten vid hjärtstopp med ca 10% per minut.

Tiden är avgörande! Tillsammans med allmänheten, handlingskraftiga människor och ökad kunskap kan tidig hjärt-lungräddning tillsammans med hjärtstartare rädda livet på fler människor!

Det första du måste göra om du misstänker att någon i närheten drabbats av plötsligt hjärtstopp är att larma 112 och kalla på hjälp. När du larmat 112 kommer operatören att ge dig instruktioner i hur du utför HLR (hjärt-lungräddning). Du ska ge bröstkompressioner (HLR) så att personens cirkulation kan fortsätta och syresätta de viktigaste organen i kroppen. På detta sätt kan du frysa tiden och om hjärtstartare finns i närheten ökar detta ytterligare chanserna för den drabbade att överleva.

Vill du veta hur man gör HLR? Klicka här.

Läs också mer om SMS-livräddare och Hjärtsäker Zon

*Svenska HLR-rådets rapport om plötsligt hjärtstopp 2016 (Läs här)

 
Information
  

',

För att vi skall kunna ge dig bästa möjliga service ber vi dig välja om du vill se priser inklusive eller exklusive moms.