Moms visas:
CartDin varukorg är tom!

Hjälp oss att göra Sverige hjärtsäkrare

Varje år drabbas tusentals svenskar av plötsligt hjärtstopp, men bara 550 överlever. Nästan fyra av tio av dem som drabbas är i arbetsför ålder. Med fler hjärtstartare och fler som kan hjärt-lungräddning kan många liv räddas. Nu hjälper vi på First Aid Sweden er att bli en Hjärtsäker zon enligt ny svensk standard.

Snabba insatser med hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare är enda sättet att rädda den som drabbas av hjärtstopp. Sverige har nu som första land i Europa lyckats skapa en svensk standard avseende Hjärtsäker zon – Användning av hjärtstartare i offentliga och andra miljöer utanför sjukvården. Det är en mycket positiv utveckling. Målet är att rädda fler liv.

– Vi är många som jobbar aktivt för att få fler hjärtstartare i samhället och sprida kunskapen om HLR, då vi idag vet att det är enda chansen till större överlevnad vid hjärtstopp. Eftersom efterfrågan på hjärtstartare ökar så finns det ett stort behov av en gemensam standard, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden.

Företag och arbetsplatser runt om i landet uppmuntras att följa svensk standard Hjärtsäker zon.

Läs mer om standarden här: https://www.sis.se/produkter/halso-och-sjukvard/medicin-allmant/ss2800002015/

Fakta nedan

 • Fakta om plötsligt hjärtstopp
 • Så räddar du liv med hjärtstartare
 • Fakta om Hjärtsäker zon

För mer information, kontakta:

Fakta om plötsligt hjärtstopp

  500 överlever. Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. I cirka 5 000 fall startas någon form av behandling och av dem överlever ca 500 personer.
De senaste två åren har antalet överlevande ökat från 300 till 500. Hjärt-Lungfondens mål är att 1 200 ska överleva inom en tioårsperiod.
  Hjärtat stannar. Plötsligt hjärtstopp är när hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar. Den som drabbas blir omedelbart medvetslös och slutar därefter att andas.
  Snabb insats räddar livOmedelbar hjärt-lungräddning, som håller igång blodcirkulationen, i kombination med hjärtstartare är det enda sättet att rädda liv.
  Elektriska chocker. En hjärtstartare sänder elektriska chocker för att få hjärtat att börja slå igen. Hjärtstartare kan användas utan förkunskaper eftersom den ger instruktioner till användaren.
  Varje minut räknas. Insatser under de första tre minuterna är det bästa sättet att rädda liv. Chansen att överleva minskar med 10 procent för varje minut som går.
  Många frågetecken. Åderförfettning och ett 20-tal olika hjärtsjukdomar kan ligga bakom plötsligt hjärtstopp, men man behöver forska mer kring orsakerna och om varför vissa drabbas.
  Symbol visar vägen. Den internationella symbolen för hjärtstartare ska finnas överallt där en hjärtstartare är placerad.

Så räddar du liv med hjärtstartare

 1. Starta hjärtstartaren och följ dess instruktioner
 2. Ta bort kläderna från personens bröstkorg
 3. Sätt fast elektroderna på bröstet enligt bilderna
 4. Om defibrillering rekommenderas: rör inte personen och tryck på knappen*
 5. Fortsätt med hjärt-lungräddning tills du blir avlöst eller personen visar tydliga livstecken

* Hjärtstartaren är halvautomatisk och ger fortlöpande instruktioner. Genom att analysera hjärtats tillstånd delar den ut elstötar om den känner av att det behövs.

Fakta om Hjärtsäker zon

Hjärtsäker zon är den zon som finns inom och utom det företag/organisation som utbildar sig i hjärt-lungräddning och installerar hjärtstartare. Märkningen ”Hjärtsäker zon” är registrerad hos PRV och följs av vissa riktlinjer och krav:

 • det finns rutiner och beredskap för att kunna hantera ett hjärtstopp och larma 112
 • det finns kompetens i hjärt-lungräddning så att hjälp omgående kan sättas in
 • all personal vet var hjärtstartaren finns och kan hantera den
 • behandling med hjärtstartare kan ske inom tre minuter
 • hjärtstartaren är registrerad i nationella hjärtstartarregistret

Fakta om Hjärt-Lungfonden

Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc). I dag är fondens mål att uppnå en värld fri från hjärt- och lungsjukdom och att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse. Verksamheten är helt beroende av bidrag från privatpersoner och företag. Hjärt-Lungfonden har insamlingskonton pg 90 91 92-7 och bg 909-1927. www.hjart-lungfonden.se

 

 

Information