+46(0)8-12146490

Excl VAT
  • Incl VAT
  • Excl VAT

SMS Lifeguard

SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Över 3 miljoner svenskar är utbildade i hjärt-lungräddning (HLR) men få får möjlighet att bidra med sina kunskaper i verkliga livet. Syftet med SMSlivräddare är att med hjälp av mobilen larma till anslutna SMSlivräddare så att de kan ta sig till platsen omedelbart genom att mobilen blivit positionerad.

Idag används en app till telefonen (istället för SMS som tidigare skickades) och när misstänkt hjärtstopp sker i närheten får den anslutna sms-livräddaren ett larm om att misstänkt hjärtstopp skett i närheten. På detta sätt kan fler människor få snabbare hjälp. 

Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.

Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30%. Dessa data publicerades 2015 i en välrenommerad vetenskaplig tidskrift.

Under 2015 inleddes en teknikutveckling och SMSlivräddaresystemet bygger nu på en mobilapplikation som laddas ner till användarens mobiltelefon. SMSlivräddare systemet använder sig numera av GPS-teknik för att positionera de frivilliga och detta gör att det går snabbare och är mer exakt. Den nya tekniklösningen möjliggör också att data från Sveriges Hjärtstartarregister inkorporeras i appen.

Sedan sommaren 2015 har den nya appen använts i Stockholm för en fortsatt vetenskaplig utvärdering av om frivilliga livräddare, förutom att utföra hjärt-lungräddning, också kan uppmanas att hämta hjärtstartare. I oktober 2016 utvidgades projektet också till Västra Götaland. Under hösten 2018 anslöt sig Sörmland och Västmanland och fler regioner i Sverige är på väg under 2019!

För att delta som SMSlivräddare ska du vara 18 år och ha genomgått en kurs i hjärt-lungräddning. 

Läs mer om projektet och läs vanliga frågor här: https://www.smslivraddare.se/vanliga-fragor/

Information
  

',

To give you the best possible service we ask you to choose if you want to see prices including or excluding VAT.